Yeni Sayfa 1

Ekspertiz Raporu



Ekspertiz raporu tanımı ve zorunlu kılan mevzuat hangileridir?
5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Kanunu' nun 5. maddesi ve bu kanuna göre çıkartılan Oda Muamelat Yönetmeliğinin 41. maddesinde tanımlanan kapasite raporu düzenlenemeyecek gıda maddesi üreten işyeri statüsünde olan yerlere 5174 sayılı kanunun 26 ve Oda Muamelat Yönetmeliği' nin 27. maddesi uyarınca Odamız tarafından Ekspertiz Raporu düzenlenmekte ve onaylanmaktadır.

Ekspertiz raporu hangi alanlarda kullanılır?
Ekspertiz Raporu ile İşletmeler, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı' ndan Gıda Sicil Belgesi ve bağlı bulunduğu İlçe Belediye Başkanlıkları' ndan Üretim İzni Belgesi' ni temin edebilirler.

Ekspertiz raporu tanzim edilen sektörler hangileridir?
Gıda maddelerinin tezgah, makine gibi muharrik kuvvet kullanmayan, seri halde veya standart üretim yapmayıp elle üretim yapan ve ürünlerini doğrudan tüketiciye satan işyerlerinden,
. Odunlu taş fırınlar,
. Elle paketleme, mekanik ve yarı otomatik dolum yapanlar (meyve,sebze, yumurta paketleme-shrinkleme, yağ, bal dolumu v.b.)
. Elle kırmızı/beyaz et parçalama, ayıklama, kıyma, köfte v.b. hazırlama,
. Kasaplar,
. Soğuk depolama (muhafaza) işleri (şoklama ve dondurulma işlemi hariç)
. Şekerciler, lokumcular, pişmaniyeciler,
. Dondurmacılar,
. Yufka, kadayıfçılar,
. Simitçiler,
. Börekçiler,
. Mantı, erişte, katmerciler,
. Pastaneler,
. Kuruyemişçiler,
. Turşucular, salamura yapanlar,(zeytin salamuraları dahil)
. Marketlerdeki her türlü reyonlar (unlu mamuller, müşteri talebine göre et hazırlanan reyonlar v.b.)
. Hayvan yetiştiriciliği, (hayvan üretme çiftlikleri, kültür balıkçılığı, arıcılık v.b.)
. Her türlü tarımsal ürün bitki, meyve, sebze yetiştiriciliği (seralar, tohum, fide, mantar, kompost, çiçek v.b.)
. Bitki, sebze ve meyvelerin tabii halde kurutulması,
. Yumurta, civciv üretimi,
. Süt toplama tesisleri,
. Otel, motel, lokanta, dönerci, pideci, pizzacı, hamburgerci, köfteciler,
. Elle kesim yapılan mezbahalara
Kapasite raporu düzenlenemez. Bu konularda üretim yapan işletmelere Ekspertiz Raporu düzenlenmektedir.

Ekspertiz raporu hazırlanma süreci nasıldır?
Ekspertiz Raporunu düzenleyecek olan Eksper, Odamız tarafından belirlenmiş olan ve üretim konusuyla ilgili mühendistir. İmalatta bulunan adrese giderek yaptığı kontroller ile, istihdam ettiği işçi sayısına karşılık gelen yıllık üretim miktarını belirleyen İşletmenin üretimine ait özet bir tablo niteliği taşıyan Ekspertiz Raporunu hazırlar. Tek nüshadan ibaret olup, aslı daima Oda' da muhafaza edilir.



Ziyaretçi: 5.705 / 5.762
 
 

Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası
Tuğsavul Caddesi No:108 Gelibolu/ÇANAKKALE
Telefon: (286) 566 11 08 - 566 53 00
Fax: (286) 566 73 13
e-Posta: gelibolutso@tobb.org.tr - gelibolutso@hotmail.com - info@gelibolutso.org.tr

 
 

Ziyaretçilerimiz:
Bugün:165 Dün:289 Bu Hafta:2.133 Bu Ay:4.110 Bu Yıl:149.679 Toplam:517.402 detaylar...